zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво е полезно и какво вредно за зъбите



Какво е полезно и какво вредно за зъбите

Използването на конци за зъби все още е слабо популярно у нас, а ползата е несъмнена.

здраве.bg

Всекидневната грижа за зъбите и устата има някои правила, които специалистите препоръчват да бъдат спазвани, за да се избегнат проблемите в дългосрочен план. Може би знаете някои от тях, но какво пречи да проверите най-важните препоръки...

За зъбите е добре:

• Да се избира не тази паста за зъби, която ви устройва като цена или дизайн, а която е подходяща за вас. За тази цел се посъветвайте с вашия стоматолог.

• Да се използват конци за зъби. Четката за зъби мие само откритите повърхности на зъбите, а микробите разрушават емайла и в пространствата между зъбите. Препоръчва се с четката да се почиства и езика.

• Да се използва електрическа четка за зъби - тя чисти не всички зъби наред, а всеки поотделно. Още по-ефективна е ултразвуковата електрическа четка, която според специалистите е способна да унищажава бактериите дори върху скрития под венците емайл на шийката на зъба.

• Да се мият не по-малко от 3 минути - всеки зъб трябва да се “измита” по 8 пъти по посока от венците надолу.

• Да се посещава стоматолог не по-рядко от веднъж на половин година. Той ще прегледа зъбите, ще отстрани зъбния камък и ще излекува болния зъб.

• Да се употребява дъвка без захар, при това само след ядене. Също от време на време да се гризе морков или ябълка. Те почистват и заздравяват зъбите.

• Да се постави навреме протеза след изваждане на зъба. Когато дупката зее в устата дълго време, към нея се наклоняват съседните зъби и лечението се усложнява. Ако дупката е на долния ред в нея се спуска горният зъб-антагонист, оголвайки шийката.

За зъбите е вредно:

- Да се гризат ядки, да се отварят бирените капачки и изобщо да се използват зъбите за подобни неща.

- Дълго време да не се сменя пастата и четката за зъби. Понякога е очевидно защо ни трябва нова четка, но в никакъв случай не трябва да се пренебрегва значението на пастата.

- Да се избелват зъбите със средства, които съдържат твърде активни вещества. Агресивното химическо въздействие на препарата...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.