zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилните телефони влияят върху мозъка



Все още не е ясно дали това влияние е вредно.

20 юли 2006, здраве.bg

Мобилният телефон оказва влияние върху кората на главния мозък, твърдят италиански учени, като едновременно с това предупреждават, че тепърва предстоят изследвания дали това влияние е вредно или не.
Изследването, направено под ръководството на д-р Паоло Росини (Paolo Rossini), в миланската болница Фатебенефратели (Fatebenefrateli), е установило, че особено продължителните (над 15 минути) разговори, водят до възбуждане на клетките на кората на главния мозък, а показателите се връщат в норма 1 час след края на разговора.
Учените отбелязват, че засега експериментът не показва отрицателно влияние на мобилните телефони върху мозъка, но въпреки това особено внимателни тврябва да бъдат страдащите от заболявания като епилепсия и други, свързани с активността на клетките на мозъка.
Днес повече от 2 милиарда души в света са притежатели на клетъчни телефони, а от тях повече от 500 милиона използват телефоните на стандарта GSM.
Специалистите отдавна предупреждават, че телефонът може да влияе отрицателно върху здравето, особено на децата, а около 70% от микровълновото излъчване от слушалката прониква в мозъка и се поглъща от организма.
Психолозите смятат, че маниакалното увлечение по мобилна връзка може да провокира сериозни психологични проблеми, а мобилният телефон постепенно заменя нормалното човешко общуване, поради което затруднява адаптирането на децата в обществото.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.