zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако отпуската се е оказала недостатъчна



Ако отпуската се е оказала недостатъчна

здраве.bg

Да, в сезонът на отпуските понякога усещането за потиснатост преди началото на почивката, се заменя от депресия след нея, твърдят специалистите. Затова те съветват: почивайте пълноценно поне две седмици, но не забравяйте, че след това отново трябва да се работи, защото това, което човешката психика преодолява най-трудно, са резките и драстични промени.

Добре е след почивката да се започне с дейности, които не изискват максимална концентрация на вниманието и умствени усилия. Първият ден отново на работа може с пълна сила да бъде наречен преходен – разкажете на колегите за приятните моменти от отпуската, покажете снимки, раздайте сувенири.

Добре е да кажете лично на близките ви хора, че вашето раздразнение не е свързано с отношението ви към тях, а точно обратното - необходима ви е любов и подкрепа.

Ако скуката и мрачното настроение все пак са ви обхванали, опитайте се да намерите собствени “ресурси на позитива”. Това е строго индивидуално - някои се успокояват с продължителни разходки, други - със скокове с парашут.

Физическите упражнения също помагат да повдигането на тонуса. За тази цел не е необходимо да вдигате тежести или с часове да бягате по алеите на парка.

Започнете със статични упражнения. Легнали по гръб на дивана, свивайте ръце и повдигайки крака, се опитвайки да се задържите в това положение няколко минути. Повторете упражнението 5-10 пъти.

Сутрин ставайте с 20-30 минути по-рано от обичайното - това ще ви даде допълнително време за преосмисляне на ценностите, свикване с новата обстановка и... с мечтите за следващата отпуска.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.