zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето предпазва от инфарктУмерената му употреба е също толкова полезна, колкото и всекидневната физическа активност, твърдят специалисти.

12 юли 2006, здраве.bg

Ежедневната употреба от 1 до 3 чашки кафе намалява риска от развитие на сърдечна недостатъчност и може да предпази от инфаркт.

Това твърдение противоречи на изследванията, доказващи, че кафето може да навреди на здравето, но никой не поставя под съмнение авторитетността на новото проучване, чиито резултати са публикувани в американското медицинско издание The American Journal of Clinical Nutrition.

Данните са събирани в продължение на 15 години и обобщават специалните наблюдения върху здравето и употребата на кафе на почти 27 000 мъже и жени в зряла възраст.

Цифрите говорят, че тези от тях, които ежедневно са употребявали кафе в умерено количество – 1 до 2 чашки, са с 30% по-ниски показатели на разпространение на сърдечно-съдовите заболявания.

В изследването се отбелязва и фактът, че повече от 60% от необходимите на човека антиоксиданти се намират в кафето. Антиоксидантите защитават клетките от повреждане и премахват възпаленията, предизвикващи свиване на артериите.

Активните съединения в кафето съдържат кофеин и полифеноли. Последните се съдържат в значителни количества и в червеното вино. Проучвания по този въпрос вече доказаха, че хората, които изпиват дневно до 3 чаши червено вино също намаляват риска от поява на кардиологични заболявания.

Специалистите, публикували новите данни за кафето, подчертават, че умерената му употреба е пряко свързана с дълголетието и намаляването на смъртността. Разбира се, при едно важно условие:” Става дума за умерена употреба. Твърде много спорт, твърде много кафе или твърде много алкохол вредят еднакво на здравето. В умерени количества обаче те влияят благотворно върху човешкия организъм”.

още за ползата и вредата от кафето
Червеното вино забавя стареенето

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.