zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът липса на отпуск



Работохоликът живее по-кратко дори от тези, които злоупотребяват с алкохола.

11 юли 2006, здраве.bg

... на всевъзможни места, но дори в такива случаи много хора се чувстват виновни, че са оставили работното си място и са заминали да почиват.

Какво да се прави?
Никога и под никакъв предлог не се отказвайте от отпуск, съветват лекарите. Представата, че без вас офисът ще спре да работи или всичко ще се обърка, най-често е погрешна. На нея, според психолозите, е добре да се противопостави какво се случва със здравето ви, ако не почивате достатъчно и то пълноценно, т.е. постарайте се по време на почивка напълно да забравите за своята работа.
За много хора тази задача изглежда неизпълнима. Между другото, отпуск с мобилен телефон и компютър се равнява на липса на отпуск – простата смяна на обстановката все още не значи почивка.
Не е добра идея отпуската да се дели и на части. Според специлистите, пълноценният отдих е възможен само, ако сте в отпуска не по-малко от 3 седмици. Неделната отпуска няма никакъв смисъл в това отношение - максималното, което можете да постигнете, е да се наспите, но тя няма да свали напрежението и да премахне стреса.
Пълноценна почивка означава всъщност пълна смяна на дейността. Дали това ще е свързано със слънчеви/морски бани, 2 седмици, прекарани в планината или нещо друго, е въпрос на лични предпочитания.
Ако работата ви е свързана предимно със седене в офиса, то си струва да съвместите почивката с физическо натоварване. Ако цяла година не се спирате на едно място, по време на почивката трябва да забавите темпото и повече да се залежавате.
Във всеки случай, в началото на отпуската трябва добре да се наспите - това ще помогне на организма по-бързо да излезе от стресовото състояние и да започне да си почива пълноценно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.