zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Парацетамолът може да предизвика увреждане на черния дроб10 юли 2006, здраве.bg

Приемането на ацетаминофен (парацетамол) в количества, близки до максимално допустимите, може да доведе до увреждане на черния дроб, съобщава Journal of the American Medical Association.
До този извод са стигнали учените от Университета в Южна Каролина ( University of South Carolina ) след изследване, при което в продължение на 2 седмици доброволци са приемали или парацетамол, или комбинация от него и аналгетик, или плацебо.
По време на наблюденията са били определяни нивата на ферментите АСТ и АЛТ в кръвта на пациентите. Повишаването на тези ферменти е показател за увреждане на черния дроб.
Резултатите са показали, че при 31-44% от участниците е налице 3 пъти превишаване на нормалното ниво на АЛТ.
Учените обръщат внимание на това, че комбинацията на парацетамол и аналгетик особено силно влошава показателите на черния дроб.
Ацетаминофенът (парацетамол) вече 20 години се прилага като обезболяващо средство и средство за понижаване на температурата и се смята за безопасно, но само ако е в допустимите дози, подчертават специалистите. Предозирането на това лекарство е една от основните причини за чернодробна недостатъчност.
Учените продължават да следят динамиката на показателите на пробите и да наблюдават влиянието на продължителното приемане на големи дози от този препарат върху тъканта на черния дроб.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.