zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът в работата покачва кръвното



Стресът в работата покачва кръвното

Хроничният стрес на работното място води до трайно повишаване на кръвното налягане, твърдят експерти.

здраве.bg

Непрекъснато повишаващите се изисквания на работното място, късите срокове за изпълнение и липсата на достатъчно подкрепа от колегите са в основата на проблема, който е особено ясно забележим при мъжете, твърдят изследователи от Университета Лавал (Université Laval) в Квебек, Канада.

Изводите от тяхното 7-годишно проучване сред почти 7000 души са публикувани в новия брой на American Journal of Public Health.

“Сравнително отдавна е известно, че стресът на работното място води до повишен риск от развитието на различни заболявания, включително сърдечно-съдови и депресия. Нашите резултати обаче показват, че именно стресът е особено определящ фактор по отношение развитието на високо артериално кръвно налягане”, пишат канадските специалисти. “Ако налягането се намали дори само с 5 мм, това намалява риска от сърдечен удар с около 20%”.

“Несъмнено, стресът в работата действа в комбинация с други рискови фактори като лош режим на хранене и зле балансирана диета, употреба на твърде много алкохол, тютюнопушене, недостатъчно физическа активност. Но според нас на първо място е именно непрекъснатият стрес, под който работят го.яма част от хората в днешно време”, твърди още д-р Шантал Гимон (Chantal Guimont).

По данни от Health and Safety Executive всеки случай на заболяване, чиято природа може да се търси в стреса на работното място, води годишно до загуба на 30,9 работни дни. Затова и, според канадските специалисти, проблемът е най-правилно да се решава чрез активната намеса на управляващите съответната компания, защото те са в състояние да нанесат корекции в работната обстановка, като премахнат излишното напрежение и подобрят взаимодействието между отделните звена във фирмата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.