zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пържените зеленчуци разрушават зъбния емайлНай-вредни обаче са сладките газирни напитки, констатират британски учени.

6 юли 2006, здраве.bg

Изследвания показват, че толкова обичаните в цял свят пържени зеленчуци, които са нискокалорични и съдържат голямо количество витамини, всъщност предизвикват кариес. Нивото на тяхната киселинност е толкова високо, че може да доведе до разрушаване на зъбния емайл, твърдят учени от британския University of Dundee, които са сравнили киселинността на варените, задушените и пържените зеленчуци и са установили, че при пържените нивото на рН е средно 4,6, а храната, безопасна за зъбите, е с рН от 5,5 нагоре, съобщи Би Би Си.
Продуктите с висока киселинност са много: оцет, вино, цитрусови плодове. Разхладителните напитки като кока-колата са с рН 2.9. Този факт е добре известен, но повишената киселинност на пържените зеленчуци е напълно изненадваща за учените. Показателят на РН на суровия патладжан например е от 5,5 до 6,5, но ако той се изпържи, показателят вече е 3,9. Същото се наблюдава при пържените тиквички, лук и пипер. “Продължителната употреба на тези продукти може да доведе до разрушаване на зъбния емайл”, подчертава доктор Греъм Чадуик (Graham Chadwick), ръководител на изследователската програма.
Нивото на киселинност в зеленчуците се покачва поради химичните реакции, извършващи се под въздействието на високите температури, затова задушените или варените зеленчуци (тяхното приготвяне става при по-ниска температура) са много по-безопасни в това отношение. Разрушаването на емайла се извършва при неговото съприкосновение с храна с повишено ниво на киселинност. При най-сериозните случаи емайлът се разрушава напълно, което води до повишаване чувствителността на зъбите и до силни болки.
Доктор Найджъл Картър (Nigel Carter), сътрудник в британската Dental Health
Foundation
смята, че пържените зеленчуци не са в състояние да нанесат голяма вреда, когато се употребяват по-рядко. Според него газираните напитки, честата употреба на захар и...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.