zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хомосексуализмът често е генетично заложенОткриха нови доказателства за вродения характер на хомосексуалната ориентация.

4 юни 2006, здраве.bg

Резултатите от изследване, публикувани от известен канадски учен, показват, че предразположеността към хомосексуализма се определя от особеностите на вътреутробното развитие на детето от мъжки пол.
Статията на Антъни Богарт (Antony Bogart), публикувана в последния брой на Proceedings of the National
Academy of Science
, съдържа нови данни, позволяващи да се уточни хипотезата за т.нар. “ефект от броя на родените братя”, издигната от автора преди няколко години.
Според тази хипотеза, вероятността от развитието на хомосексуална ориентация у детето от мъжки пол е право пропорционална на броя на по-големите братя в семейството.
Мъжете, които нямат братя са средно 2-3%. Ако един мъж има 3 или повече братя, вероятността да стане хомосексуалист за него се повишава с до 5%.
Аналогичен ефект не се наблюдава при жените с хомосексуална ориентация.
В новото изследване се обобщават резултатите от проучването на семейната история на 944 души с хомосексуална и хетеросексуална ориентация. “Ефектът на по-големия брат” се е проявявал както при участниците, израснали в семейство, така и при тези, които по различни причини са били отделени от своите биологически родители и братя в ранно детство.
Според Богарт, събраните от него данни потвърждават предположението, че решаващо влияние върху формирането на сексуалната ориентация оказват именно условията на вътреутробното развитие, а не ситуацията в семейството и обстоятелствата, при които е израснало детето.
Биологичният механизъм, лежащ в основата на “ефекта на по-големия брат”, може да бъде свързан с увеличението в кръвта на майката, износваща дете от мъжки пол, на нивата на антителата към HY - антиген, локализиращ се в мъжката Y-хромозома. С всяка следваща бременност количеството на тези антитела се увеличава, което може да окаже съществено влияние върху развитието на централната нервна система на плода от мъжки пол.
През следващия етап от своята работа специалистите начело...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.