zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кое е най-безопасното място в автомобилаКое е най-безопасното място в автомобила

здраве.bg

Мястото в средата на задната седалка на автомобила е най-неудобното и на него обикновено се сяда само ако е крайно необходимо, но пък то е най-безопасното. До този извод са стигнали американски изследователи от Университета на Бъфало (University at Buffalo), които са анализирали статистиката за пътно-транспортните произшестия в щата Ню Йорк за периода от 2000 до 2003 г.

Оказва се, че местата на задната седалка са с 59 до 86% по-безопасни, отколкото на предните седалки. А средното место на задната седалка е с 25% по-безопасно от другите задни места.

Ръководителят на изследването Дитрих Джели (Dietrich Jehle) съобщава, че са отчетени много фактори като използването на облегалката за глава, вида на транспортното средство, теглото на автомобила, възрастта на шофьора и пътниците, времето, осветлението, предпазните въздушни възглавници и т.н.

Една от причините за безопасността на това място според специалистите е, че то не се “притиска” при сблъсък. Освен това, по време на произшествие, когато колата буквално се върти, “въртящаща сила” не оказва толкова силно влияние върху пътниците, седящи отзад в центъра.

В хода на изследването се е изяснило, че почти половината от пътниците на задните седалки (46,9%) не са използвали предпазните колани и в резултат на това 34,6% от тях са загинали при пътни произшествия. Оттук изследователите правят извода, че пътниците на задната седалка, използващи колани, имат с 2,4 – 3,3 пъти по-голям шанс да оцелеят след пътно-транспортно произшествие, отколкото пътниците без предпазни колани.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.