zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тийнейджърите правят секс заради... социалния статусТийнейджърите правят секс заради... социалния статус

И го правят най-вече заради мнението на другите, а не заради себе си, твърди изследване.

здраве.bg

Защо тийнейджърите правят секс и понякога съвсем не мислят за възможните последици? Обикновено вината за това се “хвърля” върху медиите, които според някои критици “най-безсрамно пропагандират секса”.

Според последните изследвания обаче мотивацията на тинейджърите се състои най-вече в тяхната цел за установяване на по-близки взаимоотношения или придобиване на определен социален статус.

Доктор Мери От от Университета на Индиана ( Indiana University) заедно с колегите си от Университета на Калифорния (University of California) е анкетирала 637 14-годишни ученици от различни по социален и етнически състав училища в Калифорния, като 57% от анкетираните са били момичета, а 43% - момчета, съобщава в новия си брой New England Journal of Medicine.

13% от запитаните вече са се занимавали със секс, при това опитните определят интимността и удоволствието като много по-важни във взаимоотношенията, отколкото техните девствени връстници.

Момичетата със сексуален опит виждат по-малко ценности в получаването на социален статус, отколкото момичетата без опит. При момчетата разлика в мненията за социалния статус, получаван след секса, не е отчетена.

От обръща внимание и на факта, че това води до политика на двойните стандарти, защото според анализа на мнението на анкетираните “сексът подобрява социалния статус за момчетата, но за момичетата той е застрашен.

Очевидно тийнейджърите смятат, че правенето на секс покачва социалния статус, но само що се касае за другите около тях. По отношение на самите себе си, те не смятат, че това е така и този факт би следвало да е достатъчно показателен, но очевидно не е.

Тази констатация показва доколко децата са склонни да се ръководят в действията си от мнението на техните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    секс и здраве    психология    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.