zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тийнейджърите правят секс заради... социалния статусТийнейджърите правят секс заради... социалния статус

И го правят най-вече заради мнението на другите, а не заради себе си, твърди изследване.

здраве.bg

Защо тийнейджърите правят секс и понякога съвсем не мислят за възможните последици? Обикновено вината за това се “хвърля” върху медиите, които според някои критици “най-безсрамно пропагандират секса”.

Според последните изследвания обаче мотивацията на тинейджърите се състои най-вече в тяхната цел за установяване на по-близки взаимоотношения или придобиване на определен социален статус.

Доктор Мери От от Университета на Индиана ( Indiana University) заедно с колегите си от Университета на Калифорния (University of California) е анкетирала 637 14-годишни ученици от различни по социален и етнически състав училища в Калифорния, като 57% от анкетираните са били момичета, а 43% - момчета, съобщава в новия си брой New England Journal of Medicine.

13% от запитаните вече са се занимавали със секс, при това опитните определят интимността и удоволствието като много по-важни във взаимоотношенията, отколкото техните девствени връстници.

Момичетата със сексуален опит виждат по-малко ценности в получаването на социален статус, отколкото момичетата без опит. При момчетата разлика в мненията за социалния статус, получаван след секса, не е отчетена.

От обръща внимание и на факта, че това води до политика на двойните стандарти, защото според анализа на мнението на анкетираните “сексът подобрява социалния статус за момчетата, но за момичетата той е застрашен.

Очевидно тийнейджърите смятат, че правенето на секс покачва социалния статус, но само що се касае за другите около тях. По отношение на самите себе си, те не смятат, че това е така и този факт би следвало да е достатъчно показателен, но очевидно не е.

Тази констатация показва доколко децата са склонни да се ръководят в действията си от мнението на техните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    секс и здраве    психология    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.