zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Британски учени създадоха компютър, разпознаващ емоциите



30 юни 2006, здраве.bg

Новото устройство, което според своите създатели е способно да разпознава настроението и емоциите на човека, ще бъде представено до няколко дни на научната изложба в Лондон, предаде Би Би Си.
Посетителите на лятната изложба на Академията на науките на Великобритания (The British Academy) от 3 до 6 юли ще могат лично да проверят как компютърът ще разграничава радостта, гнева и другите емоционални състояния.
В тази система компютърна програма, която получава изображение от камера, ще разпознава по лицето на човека и ще анализира т.н. “характерни точки” - формата на носа, веждите, устата и други. Общо те са 24. Освен това, учените са откроили 20 ключови лицеви движения като кимане, поклащане на глава, повдигане на вежди и т.н. Програмата анализира комбинациите от тези движения и използва резултатите от анализа за разпознаването.
Питър Робинсън, професор от Университета в Кембридж (University of Cambridge ) твърди: ”Системата вече е готова да преодолява трудностите, свързани с характеристиката на лицата на хората - един има слабо лице, друг - закръглено, някои носят очила или имат брада. Но хората изразяват практически еднакво една или друга емоция”.
Учените “тренират” системата, привличайки актьори, които възпроизвеждат различните изражения на лицата. Те се надяват, че по време на изложбата ще получат нови ценни данни за усъвършенстването на програмата.
Робинсън смята, че тази програма ще има приложение и в икономиката и особено в търговията и рекламата. В момента учените разработват модул, който ще дава възможност на софтуера, след като обработи полученото изображение и разпознае емоционалното състояние на съответния човек, да предава информацията на сайт, който ще “атакува” потенциалния клиент със съответната реклама.
Освен това се очаква технологията да намери приложение в автомобилната промишленост за повишаване безопасността на движение. “Ние вече си сътрудничим...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.