zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Автогенният тренинг стимулира организма



Тренираното тяло по-лесно се справя с пренапрежението и различните предизвикателства пред имунната система.

28 юни 2006, здраве.bg

Автогенният тренинг в продължение на много години е доказал ефективността на своето оздравително въздействие върху организма. Централната нервна система притежава способността за саморегулиране, благодарение на която функционира организмът. Психическите претоварвания пречат на нервната система да се справя успешно със своите задачи, в резултат на което възникват функционални нарушения, често водещи в последствие до сериозни заболявания.
Това е особено характерно за хипертонията. Вълнението, стресът, физическото натоварване повишават налягането. При здравия човек кръвното налягане след натоварване бързо се възстановява в норма. Намалявайки психоемоционалното напрежение и подобрявайки регулаторните способности на централната нервна система, автотренингът въздейства непосредствено върху причината на заболяването.
Той е ефективен и при инфекциозни заболявания и особено за тяхната профилактика, тъй като способства за повишаването на имунитета и съпротивителните сили на организма срещу всякакви неблагоприятни фактори (промени в часовите пояси, времето и т.н.).
Автогенният тренинг развива също способностите за самовнушение и насочена визуализация. С помощта на самовнушението човек може целенасочено да въздейства върху мускулния и съдовия тонус, върху настроението, нервно-емоционалното напрежение, сърдечния ритъм, нивото на захарта в кръвта, усещането за болка и други физиологични и психични процеси, имащи отношение към евентуалната поява на ракови образувания.
Още преди почти 25 години в науката станаха особено популярни и използвани в практиката клиничните изследвания на онколога Карл Симънтън и неговата съпруга Стефани Матюз-Симънтън. При техния метод на автогенен тренинг организмът произволно формулира и изгражда специални програми за самовъзстановяване.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.