zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умереният песимизъм - полезен за здравето



Психолози обориха ползата от непрекъснатата усмивка.

17 декември 2005, BG Factor

Американски учени смятат, че е твърде зле за психическото здраве непрекъснато да се радваш на живота и във всичко да виждаш само доброто. Да се усмихваш постоянно, да си в прекрасно настроение, да се чувстваш щастлив- понякога това предизвиква негативна реакция у околните, включително до ненавист. Западните психолози са стигнали до извода, че понякога човек трябва да бъде малко песимист и реалист.
Конференцията на Американската психологическа асоциация се е обявила против това, което се определя като “деспотизъм на позитивното отношение”- безкраен насилствен оптимизъм, проповядван от поддръжниците на самопомощта и бизнес-мениджърите.
Американските психолози препоръчват да се използва недооценената по- рано сила на негативността. “ Да се действа бодро и по най- добър начин, въпреки истинските чувства, може да угнети хората повече”, твърди д-р Барбара Хелд, клиничен психолог.
Повечето учени съветват да се прибягва към “маската на песимизма”, т.е. да се очакват отрицателни последици от собствените действия или от постъпките на други хора, в това число и непознати. По този начин защитаваме своето психическо равновесие от действително възможни лоши неща в бъдеще.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.