zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работят върху лекарство срещу семейни скандали



Учени се опитват да намалят стреса чрез прилагане на хормон, който потиска произвеждането на хормона на стреса.

27 юни 2006, здраве.bg

Хормонът окситоцин, играещ важна роля в процесите на раждане и кърмене, е способен да успокоява мъжете и жените по време на кавги, твърди екип от учени от Emory University в САЩ. Те са установили, че нивата на хормона на стреса кортизол значително намаляват след вдишване на доза окситоцин.
Специалистите не смятат окситоцина за лекарство, което може да създаде хармония в семейния живот, но се надяват, че новият метод на лечение може да помогне на хората да се справят със стреса и да намали броя на конфликтите.
Психологът Беате Дицен (Beate Ditzen) и нейните колеги от Emory University заедно с учени от Университета в Цюрих, Швейцария (University of Zurich) са провели експеримент, по време на който участващите съпружески двойки са обсъждали въпроси, предизвикващи разногласие. На половината от мъжете и жените с помощта на назален спрей е бил даван окситоцин, а на останалите плацебо. При първата група разногласията са се разраствали над два пъти по-рядко, отколкото във втората.
Авторите на изследването отчитат, че конфликтът при експериментални условия се различава от реалния конфликт, но смятат, че “съществените изменения в нивото на кортизола заслужават внимание и се нуждаят от задълбочено изучаване, защото могат да открият път към нов метод на справяне със стреса.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.