zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Около 53 милиона души в света са заразени с опасна бактерия



26 юни 2006, здраве.bg

Учени от Националния институт по здравеопазването на Холандия съобщиха, че около 53 милиона души по целия свят най-вероятно са заразени със свръхустойчивата бактерия MRSA.
Дори в развити страни като Холандия, Швеция и Норвегия, където нивото на MRSA е било относително ниско и устойчиво в продължение на много години, броят на случаите, при които днес се открива тази бактерия, започва да нараства, сочат данните от изследване на холандските експерти, посочва Би Би Си.
MRSA е стафилококова бактерия, устойчива към определени антибиотици. Най-често тя се открива при пациенти с отслабен имунитет, намиращи се в болнични заведения, и се разпространява обикновено поради неспазване на правилата за хигиена.
Според учените, приблизително 2 милиарда души, т.е. 25-30% от светавното население, са носители на бактерията. Нейното разпространение през последните години е проблем за много страни. Във Великобритания броят на смъртните случаи, свързани с MRSA, е нараснал с 22%.
Професор Хайо Грундман от Националния институт по здравеопазването и опазването на околната среда в Холандия твърди, че са се появили нови щамове на тази бактерия, още по-устойчиви към действието на антибиотиците. Според него, “те могат да станат бомба със забавено действие, тъй като медицината не обръща достатъчно внимание на изследвания на бактерията и съответно не се прави почти нищо да бъде открит начин за борба с нея”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.