zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората стават по-щастливи с напредването на възрастта



Вътрешните емоции, а не външните обстоятелства правят човек щастлив или нещастен, смятат американски учени.

22 юни 2006, здраве.bg

Прието е да се смята, че с напредването на възрастта, човек става все по-нещастен, но всъщност е обратното, сочат резултатите от интернет допитване, организирано от специалисти от Медицинския колеж към Университета Харвард (Harvard Medical School ). “На младите им се струва, че по-възрастните са по-нещастни от тях, а пък възрастните смятат, че на младини са били по-щастливи. Нито едното, нито другото е вярно”, заявава ръководителят на изследването Хедър Лейси (Heather Lacey).
В проведената анкета са се включили над 5000 души, като половината от взетите под внимание отговори са били на хора между 21 и 40 години, а другата половина – на такива от 60 до 86 г.
Участниците е трябвало да определят своето ниво на щастие по 10 точкова скала, като 10 е била най-високата възможна оценка. В по-младата група средният показател е бил 6,65, а в групата на възрастните – 7,32. Любопитен факт е, но хората не са успели да определят нивото на щастие в другата възрастова група. Младите са предполагали, че възрастните трябва да се чувстват щастливи на 6,19 т., а възрастните са смятали, че младите трябва да са щастливи на 7,65, като всички са се съгласили с твърдението, че с възрастта удоволствието от живота намалява.
“Смята се, че външните обстоятелства могат да направят човека щастлив или нещастен. Ако се случи нещо хубаво, той ще се радва дълго, а при нещо лошо - дълго ще страда. В действителност щастието зависи от вътрешните емоционални възможности, а те се увеличават с възрастта. Хората се научат да се отнасят по-философски към върховете и паденията и в резултат на това стават по-щастливи. Дори обективни обстоятелства, като например влошаване на здравето, оказва се не влияят върху удовлетворението от живота”, коментира резултатите от изследването Питър Юбъл (Peter Ubel), автор на монографията “Вие сте по-силни, отколкото ви се струва: тайните на жизнерадостните хора”.
“Работата не е в това, че възрастните хора преувеличават своето...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.