zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо на мъжете е позволено, а на жените - не!?



Защо на мъжете е позволено, а на жените - не!?

Науката все още спори дали телегонията съществува при човека.

здраве.bg

Явлението с название “телегония”, прието за основно в животинския свят, е предмет на многобройни спорове още от 19 век. Като научен факт, телегонията (произходът на термина е от гръцките думи “теле” - далече, “гоно” - семе) е призната благодарение на Дарвин и се възприема като влияние на предходния самец върху наследствените признаци на потомството от следващите самци.

Редица научни експерименти и наблюдения върху редица животински видове, при кръстосване са показали много случаи на проява на признаците на предходния мъжки индивид.

Привържениците на това явление смятат, че то е присъщо на всички организми, при които съществува вътрешно оплождане, включително и при човека. Те твърдят, че жената може да възпроизведе в децата чертите от своя предходен мъж, който не е биологичен баща, но е биологически “по-силен”.

Според гледната точка на тези учени, решаващо влияние върху потомството на жената оказва първият мъж в нейния живот, тъй като той, а не бъдещият баща на децата определя генофонда на потомството. С това отчасти днес се обяснява и сериозното отношение на много народи и религии към целомъдрието.

Някои специалисти в наши дни предлагат и генетично обяснение - сперматозоидите носят генетична информация, а попадайки в половите пътища на женския организъм, те достигат до яйчниците. Яйчниците са покрити със зародишен епител, от който се създават яйцеклетките.

Сперматозоидите са разпадат до гени и някои вериги от тях могат да проникнат в клетките на зародишния епител. По този начин съзряващите клетки, готови за оплождане, могат да носят гените на предходните представители, които се проявяват чрез признаци в следващото потомство.

Продължителността на живот на сперматозоидите в половите пътища варира: при птиците - от 3-5 до 70-80 дни, а при бозайниците - от няколко дни до няколко месеца. Колкото повече сперматозоиди попадат в женския организъм, толкова по-голяма е вероятността от изменения на зародишните клетки.

Още през 19 век учените, изследвайки родословните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.