zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мозъкът на човека е настроен да разпознава бързо еротиката



21 юни 2006, здраве.bg

Мозъкът на човека идентифицира картини с еротично съдържание с 20% по-бързо, отколкото другите изображения. До този извод са стигнали учените от Университета на Вашингтон (University of Washington) след експеримент с 264 жени-доброволци. На участничките в изследването са били показвани серии от 55 слайда, които са се появявали с интервал от няколко секунди. Изображения на еротични сцени с участието на полуголи партньори са се редували с неутрални или предизвикващи неприятни асоциации снимки. Измененията на електрическата активност на главния мозък са били фиксирани по време на гледането чрез метода на електроенцефалографията. Данните от изследването показват, че най-силно въздействие на главния мозък на участничките са оказали изображенията с еротичен характер, като силата на въздействие на изображението не е зависела от това дали образите са били приятни или неприятни. За разпознаването на еротичните изображения на главния мозък са били достатъчни 160 милисекунди, т.е. с 20% по-малко, отколкото при разпознаването на другите слайдове.
Преди се е смятало, че жените са по-малко подложени на въздействието на визуални изображения с еротичен характер, отколкото мъжете. Ръководителят на проекта, доктор Андрей Анохин отбелязва, че възбудата на главния мозък, фиксирана при жените, участвали в експеримента, не се отличава по сила от аналогичните реакции на мозъка на мъжа. Освен това, изследователите са установили, че в обработването на визуалната информация с еротичен характер, участват особени зони от кората на главния мозък, които не се активизират за опознаване на други изображения.
Методът на електроенцефалографията позволява на учените да наблюдават с висока точност процеса в реално време, но не дава възможност точно да се посочи локализацията на тези особени зони. Специалистите предполагат, че това са определени участъци от префронталната кора. За да се докаже обаче тази хипотеза са необходими допълнителни експерименти...

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.