zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самотата е опасна болестТя засяга и двата пола, но особено силни са последиците при жените, смятат американски учени.

19 юни 2006, здраве.bg

Ергенският живот е по-опасен от паралича, диабета, рака и радиацията взети заедно, твърдят американски експерти от Националния здравен институт на САЩ (National Institute of Health).
Те са оценявали в продължение на години здравословното състояние на две групи мъже (ергени и семейни) на възраст от 18 до 45 години.
Според получените данни, колкото по-продължителен е периодът на ергенския живот, толкова по-негативно се отразява това на психическото здраве. Раздразнителност, затвореност, чувство на неувереност в собствените сили са регистрирани при 93% от при ергените на 45 години, докато при семейните този процент е само 14. Ергените 2 пъти по-често страдат от простатит и 4 пъти по-често от полови разстройства. При 50% от тях се наблюдава намалено количество или подвижност на сперматозоидите.
Затлъстяването, неправилните диети, пушенето, високото ниво на холестерол в кръвта са основните причини, посочвани от медиците, като предпоставка за сърдечни нарушения.
Освен тях обаче съществуват и други, твърдят специалистите. Такива са трудностите, възникващи в областта на личните и интимни човешки отношения и особено тяхното рязко прекратяване (раздели, разводи). Самотата оказва негативно влияние върху човешкото сърце в не по-малка степен, отколкото заседналият начин на живот или неразумното употребяване на мазнини от животински произход.
Отрицателните последици от самотата особено силно засяга жените. Омъжените жени 3 пъти по-рядко получават инфаркт, отколкото самотните, а при вдовиците рискът от инфаркт нараства с 30-40%.
Факторът развод стои на второ място (след смърт на съпруга) сред житейските перипетии, предизвикващи инфаркт. Учените отбелязват, че най-продължителен живот имат тези, които са го изживели като семейни.
Единственият показател, по който самотните мъже “превъзхождат” жените, е броят на констатираните сърдечно-съдови заболявания. При разведените представители на силния пол често се наблюдават също нарушения...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.