zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За ползата от сладоледаЗа ползата от сладоледа

Той успокоява и повишава настроението, сочи германско изследване.

здраве.bg

Много хора смятат сладоледа за безспорно вреден. Други го ползват като оригинален начин за профилактика на кръвотечението в рана, например веднага след премахването на сливици.
Всъщност сладоледът има редица полезни свойства. Още Хипократ е съветвал да се яде “замразен крем”, защото той подобрява общото състояние на организма.

Сладоледът стимулира изработването в организма на серотонин, който според изследванията предпазва от стрес и повишава настроението. Освен това той може да се използва и като ефективно кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през летните горещини. За тази цел е достатъчно много малко количество студен сладолед.

Изследванията на немски учени от Университета в Берлин разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората. Това според тях се обяснява с факта, че млякото и сметаната съдържат Л-триптофан - много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система. Учените отбелязват също, че Л-триптофанът помага при борбата с безсънието.
Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време.

Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, като общотонизиращо средство.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.