zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Клонирането на хора не е аморално



Това твърди създателят на овцата Доли.

8 юни 2006, здраве.bg

Клонирането на човешки ембриони с течение на времето ще започне да се използва за лечението на тежки вродени заболявания, твърди британският учен Ян Уилмут (Ian Wilmut), който преди няколко години получи световна известност като създател на първото клонирано животно - знаменитата овца Доли, съобщи Би Би Си.
Според Уилмут, технологиите на бъдещето ще направят възможно отделянето на стволовите клетки от поразените с наследствени заболявания ембриони, които с помощта на генното инженерство ще се освобождават от генетичните дефекти. Усъвършенстваните по този начин стволови клетки ще се използват за получаването на нови ембриони, от които може да се развие съвършено здраво дете.
Опонентите на професор Уилмут нарекоха неговия проект неетичен и извратен, докато самият Уилмут смята за по-безнравствено отказът от постиженията на науката и техниката, способни да помогнат на семейства, намиращи се в групата на риска от раждане на деца с генетични дефекти. “Не вижадам нищо аморално в използването на тези методи за предотвратяването на страданията и болестите”, казва ученият.
В миналото самият Уилмут не веднъж се е изказвал против клонирането на човека. В новата си книга ”След Доли” той не се отказва от предишните си заявления, тъй като човешкият ембрион в ранните стадии на своето развитие за него не е пълноценно човешко същество.
Авторът признава, че широкомащабното използване на методите на клониране и генното инженерство може да доведе до появата на нови проблеми от морален, етичен и практически характер. За него обаче е нерешен от гледна точка на етиката въпросът за границите между терапията, насочена към предотвратяването на заболявания и дефекти и програмирането на свойства на детето по избор на неговите родители.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.