zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Соевият сос е най-силният антиоксидантТой далеч превъзхожда свойствата на червеното вино и витамин С, твърдят учени.

7 юни 2006, здраве.bg

Тъмният соев сос, извънредно популярен в страните на Източна и Югоизточна Азия, е напълно способен да оказва по-ефективно противодействие на стареенето на човешките клетки, отколкото червеното вино и витамин С, съобщава сингапурският вестник “Стрейтс таймс” (The Straits Times).
Твърдението се основава на данните от работата на група сингапурски изследователи, които са стигнали до извода, че сосът, получен чрез ферментация на соята, съдържа вещества, които 10 пъти по-активно, отколкото червеното вино и 150 пъти, отколкото витамин С, забавят процесите на окисление на клетките на човека.
Червеното вино, плодовете и зеленчуците съдържат елементи, способни да противостоят на т.н. свободни радикали - нестабилни атоми, разрушаващи човешката клетка. Именно със свободните радикали специалистите свързват процеса на стареене и възникването на различни тежки заболявания.
Изследователите са установили, че наред с антиокислителните си свойства, соевият сос значително подобрява кръвообращението и забавя развитието на сърдечно-съдовите и други заболявания.
Сингапурските учени съветват да не се злоупотребява с употребата на соевия сос, тъй като в него има високо съдържание на готварска сол, за която е известно, че е фактор на покачване на кръвното налягане.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.