zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Никотинът има и положително действие за организма



В бъдеще той може да се използва за лечение на някои заболявания, смятат учени.

5 юни 2006, здраве.bg

На медицината отдавна е известно, че никотинът оказва стимулиращо въздействие на главния мозък, като подобрява паметта и качеството на обработване на информацията. Данни от последните години обаче че в бъдеще той би могъл да се използва и за лечението на множество неизлечими към момента заболявания.
Оказва се, че при пушачите рискът от възникване на болестта на Паркинсон е с 70% по-малък, отколкото при непушачите. Темповете на развитие на болестта на Алцхаймер също се забавят поради страничния продукт на разпадането на никотина – норникотина, твърди холандско изследване на учени от Университета в Амстердам..
Никотинът е доста полезен и при различни алергични заболявания. Той действа като мек антидепресант, като предпазва пушачите от алергичен алвеолит, сенна хрема, копривна треска, облекчава язвения стомотит и колит.
Херпесът също се среща много рядко при пушачите. Никотинът, действайки аналогично върху медиатора на нервната система ацетилхолина, потиска продукцията на специфична белтъчина и съответно възпрепятства възникването на сепсис.
“Всичко това ни най-малко не означава, че тютюнопушенето е полезно”, допълват обаче холандските изследователи. “Всички изброени благотворни въздействия не могат да оправдаят тютюнопушенето, защото неговата потенциална вреда значително надвишава ползата. Става дума за научен подход, благодарение на който фармацията би могла да се научи да използва полезните за човешкия организъм съставки на никотина”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.