zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киселото мляко помага за премахване на лошия дъх5 юни 2006, здраве.bg

Японски учени са установили, че редовната употреба на кисело мляко намалява нивото на сероводород в издишвания въздух, с което спомага за намаляването и дори може да премахне лошия дъх в устата, съобщи Би Би Си.

Сероводородът е главният източник на лошия дъх. Дезодориращите свойства на киселото мляко произтичат от бактериите, които се съдържат в него - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Подробности от това изследване бяха съобщени на конференцията на Международната асоциация за дентални изследвания (International Association for Dental Research).

Японските учени са наблюдавали група доброволци в продължение на 2 седмици, като участниците са спазвали подробни инструкции по отношение на устната хигиена, диетата си и приемането на медикаменти, но не са консумирали кисело мляко.

Специалистите са изследвали тяхната слюнка и налепите по езика, за да определят нивото на съдържание на бактерии и ароматични вещества, включително сероводород.

След това, в продължение на 6 седмици участниците е трябвало да изяждат по 90 г кисело мляко дневно. В края на периода нивото на сероводорода при тях е намаляло с 80%. Съответно по-малко са били и налепите по венците.

При един на всеки 4 души е налице неприятен дъх в устата, а 19 от 20 страдат от поражения на венците от различно естество.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.