zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киселото мляко помага за премахване на лошия дъх5 юни 2006, здраве.bg

Японски учени са установили, че редовната употреба на кисело мляко намалява нивото на сероводород в издишвания въздух, с което спомага за намаляването и дори може да премахне лошия дъх в устата, съобщи Би Би Си.

Сероводородът е главният източник на лошия дъх. Дезодориращите свойства на киселото мляко произтичат от бактериите, които се съдържат в него - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Подробности от това изследване бяха съобщени на конференцията на Международната асоциация за дентални изследвания (International Association for Dental Research).

Японските учени са наблюдавали група доброволци в продължение на 2 седмици, като участниците са спазвали подробни инструкции по отношение на устната хигиена, диетата си и приемането на медикаменти, но не са консумирали кисело мляко.

Специалистите са изследвали тяхната слюнка и налепите по езика, за да определят нивото на съдържание на бактерии и ароматични вещества, включително сероводород.

След това, в продължение на 6 седмици участниците е трябвало да изяждат по 90 г кисело мляко дневно. В края на периода нивото на сероводорода при тях е намаляло с 80%. Съответно по-малко са били и налепите по венците.

При един на всеки 4 души е налице неприятен дъх в устата, а 19 от 20 страдат от поражения на венците от различно естество.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.