zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човекът на бъдещето – без зъби и коса!?



Човекът на бъдещето – без зъби и коса!?

Накъде ще продължи да се развива хомо сапиенс е въпрос, който мнозина си задават.

Учените, също като астролозите и писателите-фантасти, се опитват да отгатнат бъдещето, но с други средства.

здраве.bg

Въпросът за това, какво ще се случи утре, вълнува от хората от край време. Писателите-фантасти, астролозите и гадателите винаги са гледали натам.

Учените също се интересуват от това, но те предпочитат да се опрат на фактите. Германски учени от Университета в Хайделберг например са стигнали до извода, че устата, каквато е тя сега при човека, няма да ни е необходима в бъдещето, защото е много вероятно човек да се храни изключително в течна и полутечна храна в тубички, както сега го правят космонавтите.

Не само устата ще се намали, но и количеството зъби и строежа на челюстта, твърдят учените. Сексапилните мачо с волеви брадички ще останат само на снимка, зъбите ще станат ситни, а броят им ще се намали до 26-28.

Само за последните 30 години, период незначителен от гледна точка на еволюцията, учените са забелязали, че при много хора зъбите растат един върху друг, а при някои мъдреците изобщо не поникват. Всичко това е следствие на намаляване на костта на челюста. Това се разглежда от учените като еволюционен процес на приспособяване към храната, която ни се налага да предъвкваме. Зъби и масивна челюст не са ни необходими, за да изядем един биг-мак, а за парче сурово месо, каквото днес почти никой не употребява, допълват специалистите.

Френски учени от Сорбоната пък предсказват тотално оплешивяване. “От косата няма никаква полза. Тя не изпълнява никаква друга функция освен естетическа”, обосновават се те. А това, което не се използва, постепенно отмира и отпада.

Френските специалисти са открили също, че обонянието на човека днес е по-лошо, отколкото обонянието на нашите предци, като особено зле различават миризмите жителите на мегаполисите - техният състав от хромозоми дори вече се различава от този, който притежават селските обитатели.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.