zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мозъкът помни дори това, което човекът е забравилИнформацията не винаги намира пътя към съзнанието, смятат американски учени.

1 юни 2006, здраве.bg

Мозъкът съхранява информация дори тогава, когато на човек му се струва, че я е забравил, твърдят изследователи от Медицинския център към Университета Дюк (Duke University).
По време на своето изследване те са предоставили на участниците в него списък от 16 думи. След известно време те са проверили кои думи помнят доброволците, като са ги провокирали, показвайки им и думи извън списъка.
Активността на мозъка е била наблюдавала с помощта на магнитно-резонансен томограф. Когато човекът си е спомнял съответната дума, томографът е фиксирал характерна мозъчна възбуда. Същата реакция обаче е била отчитана и в някои случаи, когато участникът не е познавал дума от списъка.
“Това може да означава само, че вътре в себе си мозъкът запомня информацията, но в някои случаи и по някакви неясни за момента причини тя не намира пътя към съзнанието”, казват авторите на изследването.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.