zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексуалността може да бъде генетично предопределена



Сексуалността може да бъде генетично предопределена

фото: sxc.hu

30% от хората носят т.нар. възбуждаща ДНК мутация.

здраве.bg

Сексуалността може да бъде предопределена генетически, твърдят за пръв път учени, които са открили връзка между измененията в ДНК-структурата и силата на изпитваното сексуално желание.
Израелски учени от Университета на Тел Авив под ръководството на Ричард Ебщайн (Richard Ebstein) посочват, че сексуалното желание или неговата липса може да бъде заложено в гените и да се предизвика от едни или други модификации в тях.

Изследването показва,че измененията в последователността на ДНК влияят върху силата на влечението, възбудата и половата функция и осигуряват разнообразието на сексуалния фенотип на човека.

Резултатите от изследваните мъже и жени (физически здрави) показват, че съществува определена корелация между полиморфизма на гена с название “рецептор D4”, отговорен за синтеза на белтъчините на рецептора допамин (DRD4) и самооценката на сексуалността.

Интересно е, че някои форми на гена потискат въздействието на сексуалната функция и желание, а други - точно обратното - стимулират я.
Тази мутация може би се е появила у Homo sapiens преди 50 000 години по време на масовата миграция на вида от Африка, предполагат учените, като 30% от представителите на популяцията носят т.нар. възбуждаща мутация, приблизително 60% са носители на успокоителния вариант на гена, а 10% не попадат в нито една от тези категории.

Главният извод, направен от изследователите е, че недостатъчното или слабо изразеното полово влечение може да се окаже просто биологическа особеност, а не психологически проблем или следствие от възпитанието.

Ако успее да се докаже, че има случаи, в които това е така, на основата на тези данни ще се разработват лекарства, които ще регулират нивото на сексуалните желания.

Последните изследвания на молекулярната генетика и невроендокринологията на човешкото поведение и индивидуалност предполагат, че различните форми на поведение, в това число и сексуалните особености, имат неврологичен фундамент.(а)
...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.