zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мелантонинът помага най-вече при нестандартен режим на работа



В другите случаи той е от полза само ако е приеман през деня.

здраве.bg

Хормонът мелатонин се отделя в организма в условия на тъмнина и участва в регулирането на биологичния ритъм през цялото денонощие. Препаратите, съдържащи мелатонин, и днес често се ползват като безопасно средство за лечение при разстройства на съня.

Последните изследванията на специалистите обаче показват, че, приет по изкуствен път, мелатонинът не влияе върху скоростта на заспиване при хората, страдащи от безсъние. Изкуственият мелатонин действа, само ако се прилага през деня, когато не се извършва изработването на собствен мелатонин в организма.

Учените смятат, че ако хормонът се прилага през деня, той може да помогне на работещите през нощта и на хората, които пътуват през различните часови пояси, да преодолеят проблемите със съня, но е безсилен при лечението на разстройства на съня.

Специалистите напомнят, че безсънието води до сериозни проблеми със здравето. 50% от жените, които работят през нощта, например са изложени на повишен риск от рак на гърдата. Нощното осветление намалява продукцията на мелатонина, който възпрепятства развитието на рака на млечните жлези.

Според учените, за нормалното производство на мелатонин е важен не толкова самия сън, колкото тъмнината. Редица нови изследвания показват, че силното нощно осветление е фактор за увеличен риск от развитието на рак на простатата при мъжете.

Приемането на мелатонин съществено забавя развитието на злокачествени образувания. Затлъстяването, пушенето, приемането на лекарства от групата на бета-блокерите оказват отрицателно влияние върху производството на този хормон.

Изследвания показват, че жените, които спят по повече от 9 часа, по-рядко заболяват от рак на гърдата.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.