zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музиката намалява хроничната болка и депресията45 минути спокойна музика преди сън подобряват качеството на съня с над 30%.

30 май 2006, здраве.bg

Слушането на музика може да намали хроничната болка с 21%, а депресията с 25% твърди изследване, публикувано в новия брой на британското списание Journal of Advanced
Nursing
.

Освен това, според посочените данни, музиката помага на болните по-добре да контролират чувството за болка и не се чувстват ограничени в собствените си възможности. За подобряването на психофизическите характеристики е необходимо да се слуша музика не по-малко от 2 часа всеки ден, съветват учените.

В експеримента, проведен в редица клиники в щата Охайо, са взели участие 60 души на средна възраст 50 години, които са били разделени на 3 групи. Всички те са страдали от ревматизъм, остеоартрит, херния.

Участниците от първата група сами са си избирали музика за слушане, на втората са били предоставяни 5 релаксиращи мелодии, а третата е били контролна. Показателите за подобряване на състоянието на първите две групи почти не са се различавали, а състоянието на контролната група не се е променило.

Специалистите цитират и установения от науката факт, че 45 минути спокойна музика преди сън подобряват качеството на съня с 1/3.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.