zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женското безплодие: различни проблеми, един и същ резултат



Женското безплодие: различни проблеми, един и същ резултат

здраве.bg

Невъзможността на жената да забременее често е проблем с тежки както физиологични, така и психически последици. Установяването на точните причини е определящо за назначаването на правилно лечение. Това обаче невинаги е толкова лесно и се свързано с вземането предвид на различни фактори, влияещи на възможността жената да забременее.

Сред причините за женското безплодие при 39% от случаите на първо място стоят проблемите с узряването на яйцеклетката. Тези нарушения преди всичко са в резултат на неправилната работа на хормоните, контролиращи развитието на яйцеклетката, но понякога за това могат да са виновни и самите яйчници - например, когато в резултат на възпаление или хормонални нарушения се появява киста.

На второ място (30%) сред причините за безплодието у жената са дефектите в маточните тръби. При безплодната жена те могат да бъдат запушени или увредени. До това водят най-често спойките, появяващи се след операция в коремната кухина, възпалителни процеси в маточните тръби и матката, а също така извънматочна бременност или аборти. Дефектите на маточните тръби много често се предизвикват от заболявания, предаващи се по полов път - гонорея, сифилис, хламидиоза и др.

Още една причина за безплодието у жената са проблемите с канала на шийката на матката. При здравите жени той напълно е запълнен със слуз. Тя е необходима, за да могат сперматозоидите лесно да преодолеят шийката на матката и да се доберат до яйцеклетката. В случаите, когато тази слуз е малко или твърде лепкава, с нарушен химичен състав, сперматозоидите засядат по средата на пътя. Това най-често се случва при полови инфекции, при нарушение на работата на слузообразуващата жлеза, при ерозия или възпаление на шийката на матката.

Друг проблем е сривът в имунната система на жената. В слузта на шийката на матката се появяват вещества, способни да повредят и дори да унищожат сперматозоидите.

Дефектите на матката също могат да предизвикат безплодие. Тези дефекти могат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.