zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женското безплодие: различни проблеми, един и същ резултатЖенското безплодие: различни проблеми, един и същ резултат

здраве.bg

Невъзможността на жената да забременее често е проблем с тежки както физиологични, така и психически последици. Установяването на точните причини е определящо за назначаването на правилно лечение. Това обаче невинаги е толкова лесно и се свързано с вземането предвид на различни фактори, влияещи на възможността жената да забременее.

Сред причините за женското безплодие при 39% от случаите на първо място стоят проблемите с узряването на яйцеклетката. Тези нарушения преди всичко са в резултат на неправилната работа на хормоните, контролиращи развитието на яйцеклетката, но понякога за това могат да са виновни и самите яйчници - например, когато в резултат на възпаление или хормонални нарушения се появява киста.

На второ място (30%) сред причините за безплодието у жената са дефектите в маточните тръби. При безплодната жена те могат да бъдат запушени или увредени. До това водят най-често спойките, появяващи се след операция в коремната кухина, възпалителни процеси в маточните тръби и матката, а също така извънматочна бременност или аборти. Дефектите на маточните тръби много често се предизвикват от заболявания, предаващи се по полов път - гонорея, сифилис, хламидиоза и др.

Още една причина за безплодието у жената са проблемите с канала на шийката на матката. При здравите жени той напълно е запълнен със слуз. Тя е необходима, за да могат сперматозоидите лесно да преодолеят шийката на матката и да се доберат до яйцеклетката. В случаите, когато тази слуз е малко или твърде лепкава, с нарушен химичен състав, сперматозоидите засядат по средата на пътя. Това най-често се случва при полови инфекции, при нарушение на работата на слузообразуващата жлеза, при ерозия или възпаление на шийката на матката.

Друг проблем е сривът в имунната система на жената. В слузта на шийката на матката се появяват вещества, способни да повредят и дори да унищожат сперматозоидите.

Дефектите на матката също могат да предизвикат безплодие. Тези дефекти могат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.