zdrave.bg
Аутизъм
»симптоми
симптоми... Обратно на тях, аутистите с нормално или високо ниво на интелигентност се справят често доста успешно с воденето на нормален начин на живот и с изпълняването на своите задължения в работата. Въпреки това обичайно те продължават да имат известни проблеми с общуването.

Други симптоми

Много хора с аутизъм имат симптоми подобни на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ). Характерните за този синдром оплаквания са по-тежко проявени при хора с аутизъм.

Около 10% от хората с аутизъм са изключително надарени в дадени области или притежават специални умения като запаметяване на зрителна информация, смятане на календарни дни, чертане или музикални заложби.

Много хора с аутизъм възприемат усещанията по особен начин. Например те могат да опишат слабо докосване като болезнено, а силен натиск върху кожата като чувство на спокойствие. Други могат изобщо да не изпитват болка. Част от хората с аутизъм имат строги предпочитания към точно определени храни и занимания.

От проблеми със съня страдат около 40-70% от аутистите.

Други състояния

Аутизмът спада към групата на генерализираните разстройства на развитието (ГРР, англ. PDDs). Сравнително често аутизмът може да бъде сбъркан с останалите състояния от тази група като например със синдрома на Аспергер.

В друг случай, когато детето показва поведение подобно на аутист, но не спазва всички критерии на състоянието, се поставя диагноза PDD-NOS (not otherwise specified - неспецифицирано по друг начин) или често се използва само PDD. Съществуват още известен брой други състояния с подобна симптоматика, които могат да се изявят самостоятелно или заедно с аутизма.

 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.