zdrave.bg
Аутизъм
»симптоми
симптоми... Обратно на тях, аутистите с нормално или високо ниво на интелигентност се справят често доста успешно с воденето на нормален начин на живот и с изпълняването на своите задължения в работата. Въпреки това обичайно те продължават да имат известни проблеми с общуването.

Други симптоми

Много хора с аутизъм имат симптоми подобни на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ). Характерните за този синдром оплаквания са по-тежко проявени при хора с аутизъм.

Около 10% от хората с аутизъм са изключително надарени в дадени области или притежават специални умения като запаметяване на зрителна информация, смятане на календарни дни, чертане или музикални заложби.

Много хора с аутизъм възприемат усещанията по особен начин. Например те могат да опишат слабо докосване като болезнено, а силен натиск върху кожата като чувство на спокойствие. Други могат изобщо да не изпитват болка. Част от хората с аутизъм имат строги предпочитания към точно определени храни и занимания.

От проблеми със съня страдат около 40-70% от аутистите.

Други състояния

Аутизмът спада към групата на генерализираните разстройства на развитието (ГРР, англ. PDDs). Сравнително често аутизмът може да бъде сбъркан с останалите състояния от тази група като например със синдрома на Аспергер.

В друг случай, когато детето показва поведение подобно на аутист, но не спазва всички критерии на състоянието, се поставя диагноза PDD-NOS (not otherwise specified - неспецифицирано по друг начин) или често се използва само PDD. Съществуват още известен брой други състояния с подобна симптоматика, които могат да се изявят самостоятелно или заедно с аутизма.





 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.