zdrave.bg
Аутизъм
»изследвания и тестове
изследвания и тестовеКолкото по-рано се открие и лекува аутизмът, толкова са по-големи шансовете за максимални резултати от терапията. Само така децата с аутизъм могат да развият своя пълен потенциал. Ето защо при най-малкото съмнение се препоръчва консултацията с лекар специалист.

Когато се установи забавяне на развитието на дете, е необходимо извършването на редица изследвания, които ще покажат от какъв характер са проблемите на детето и дали произхождат от аутизма, друго генерализирано разстройство на развитието (ГРР) или са резултат от друго състояние. За тази цел най-добре е да се обърнете към семейния си лекар, който ще ви насочи към подходящия специалист.

Оценка на поведението

Вашият лекар следва да се ръководи по утвърдени указания и въпросници, за да определи типа забавено развитие, което детето има. Някои от тях са:
• История на заболяването. По време на снемането на историята лекуващият лекар ще ви задава въпроси относно развитието на детето като например дали детето ви показва различни предмети, които посочва с пръст. Малките деца с аутизъм често посочват предмети, коите са обект на техното желание, но не показват на родителите си предмети, които смятат за интересни и нови.
• Диагностични указания за аутизъм. Има критерии, по които вашият лекар трябва да се ръководи при оценка на поведението на детето. Те са свързани с основните симптоми на аутизъм и са съставени за деца над 3 годишна възраст.
• Други диагностични тестове за деца под 3 годишна възраст.
• Клинични наблюдения. Наблюдението на детето в различни ситуации е също ефективен метод за диагностика, който се прилага често. Родителите могат да бъдат разпитани, дали това поведение е типично за детето при такива обстоятелства.
• Тестове за оценка на интелигентността и развитието. Експертите препоръчват провеждането на тестове за интелигентност, които да оценят дали забавянето на развитието засяга способността на детето да мисли и да взема решения.

Оценка на физическото развитие и лабораторни изследвания

За...следва: лечение

 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.