zdrave.bg
Аутизъм
»общ преглед
общ прегледДефиниция
Аутизмът е нарушение на мозъчната функция, което възпрепятства нормалните процеси на комуникация и социализиране на човека. При това състояние различните области на мозъчната кора не могат да осъществяват контакт по между си.

Независимо от проведеното лечение и грижи, повечето хора с аутизъм винаги ще имат известни проблеми с общуването. Въпреки това ранното поставяне на диагноза и своевременното лечение на състоянието помага на хората с аутизъм да достигнат до своя пълен потенциал.

Причини

Според повечето проведени до момента проучвания съществува известна тенденция, аутизмът да се предава в семейството. Ето защо експертите смятат, че има наследствено предразположение към това състояние. Все още обаче не са открити гените, които са отговорни за изявата на аутизма.

Експертите са на мнение, че съществува и известна връзка между това състояние и други здравни проблеми и фактори от заобикалящата среда на детето.

Някои хора дори смятат, че ваксините в детството са основната причина за аутизъм, особено тези срещу морбили, рубеола и паротит. Въпреки това досегашните проучвания отричат тази теза. Повечето специалисти са убедени, че детските ваксини могат повече да помогнат, отколкото да навредят на вашето дете, тъй като те ще го предпазят от възникването на сериозни инфекциозни заболявания в бъдеще.

Симптоми

Почти винаги те започват да се проявяват преди 3-годишна възраст. Обикновено родителите забелязват, че тяхното дете не може все още да говори и не се държи като останалите деца на неговата възраст. В по-редки случаи детето се научава да говори по същото време както своите връстници, но след това изгубва своите говорни умения.

Симптомите на аутизъм включват:
• Забавяне на проговарянето или липса на говор изобщо. Аутизмът може да имитира глухота, но при него слуховите изследвания са в рамките на нормата.
• Повтарящи се стереотипни начини на поведение, игра и интереси. Пример за това са еднотипни повтарящи се движения...следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.