zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечка



Домашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

... трябва да се потърси лекарска помощ.


Изгаряния

Ако повърхността на изгарянето не е голяма и кожната обвивка е запазена, изгореното място се охлажда със струя студена вода, а после се обработва със спирт с цел да не се образуват мехури. Различните видове алкохолни напитки не са подходящи за обработването на раната! След това изгорената повърхност се обинтова и на пострадалия се дават болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

След 1 денонощие бинтът трябва да се свали и независимо от наличието на мехури, цялата повърхност на изгареното място се намазва с калиев перманганат (мехурите не се отварят). Ако при превръзката се окаже, че мехурът се е пукнал, той не трябва да се пипа, но превръзка ще трябва да се сменя всеки ден, за да се дезинфекцира раната.

При наличието на мътна течност в мехура, той трябва да се отвори, кожата да се отстрани (най-добре с малка ножичка) и да се лекува като гнойно възпаление.

Ако повърхността на раната е голяма и неудобна за охлаждане, пострадалият участък трябва да се обвие със стерилни салфетки или чаршаф и да се обинтова, след което да се потърси медицинска помощ.

Преди намесата на лекар, на пострадалия може да се даде болкоуспокояващо средство, а при липса на такова - чай или кафе.

Наранявания

Нараненото място, както и изгореното, трябва да се охлади в продължение на около час с лед или студен компрес. След това мястото трябва да се обинтова.

След свалянето на превръзката се препоръчва известно време да се приемат притивовъзпалителни (аспирин) и болкоуспокояващи средства, а също да се поставят компреси.

Разтегнатите сухожилия се лекуват по същия начин, както и нараняванията.
Ако болката е много силна и има подозрения за изкълчване или счупване трябва да се обърнем към специалист-травматолог или да извикаме “бърза помощ”.

Безсъзнание

То може да е резултат от травма, стрес, понижено кръвно налягане, сърдечна слабост.
При безсъзнанието става рязко разширение на съдовете –...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.