zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечка



Домашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

... на пострадалия се дава да изпие 0,5 л. топла вода и се предизвиква повръщане чрез натискане с пръст върху основата на езика. По-добре е да се пие подсолена вода (2 супени лъжици сол на 0,5 л. вода). Също ефективен е и 1% разтвор на калиевия перманганат. Подобни промивки могат да се правят, но не повече от 4 пъти.

При поглъщане на отровни течности като оцетни есенции, киселини, основи, амоняк и т.н. стомахът не трябва да се промива. На пострадалия се дава да изпие мляко с разбити в него яйца, при натравяне с йод - каша от нишесте или брашно. След промиването на стомаха на болния се дава чаша вода с разтворен в нея активен въглен. Могат да се използват и други адсорбенти.
След прочистването на стомаха може да се приема слабително.

При натравяне с бензин или органичен разтворител (дихлоретан, ксилол и др.) към съответната течност за промиване се прибавя 1 супена лъжица вазелиново масло. Още една лъжица от това масло трябва да се изпие и след промиването, тъй като то разтваря отровните вещества.

Натравянията с нискокачествен алкохол напоследък зачестяват. Има много вещества, които не само засилват действието на алкохола, но и превръщат “нормалното” опиянение в патологично. Това са препаратите, които потискат нервната система, а също и лекарствата, притежаващи способността да задържат разграждането на етиловия спирт в стадия на неговото превръщане в ацеталдехид.

При леко натравяне с етилов спирт може просто да се предизвика повръщане като се изпие чаша вода с 3 капки амоняк, а после да се изпие чаша силно много сладко кафе или чай. При по-тежки натравяния трябва да се промие стомахът и да се приеме карболен или полифепан и слабително - натриев сулфат.

Дълбокият сън на пийналия човек (без загуба на рефлекси) не трябва да ни тревожи - по-добре е да го оставим да лежи на една страна.
При тежко натравяне, когато са изгубени рефлексите, трябва да се извика бърза помощ.

Стомашно разстройство

Функционалното стомашно разстройство може да възникне от...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.