zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечкаДомашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

Всеки може при домашни условия да получи травма, да го заболи зъб или глава, да вдигне температура или да получи стомашно разстройство. В такива случаи ни помага домашната аптечка.

Какви лекарства трябва да има в нея и как да окажем първа помощ на своите близки?

Ако трябва да обобщим основните проблеми, за които следва да има по нещо в домашната ни аптека, то те са: травми, изгаряния, наранявания, безсъзнание, сърдечни пристъпи, болки, отравяния, стомашно разстройство, настинка, възпаления, алергии.

Лекарствата, с които разполагаме у дома най-често се събират постепенно - според необходимостта и индивидуалните особености на членовете на семейството. Затова реалната аптечка може да бъде по-малка от оптимално препоръчваната. Във всички случаи обаче е много важно да се следи за срока на годност на всеки от медикаментите.

Травми

Малки рани. Ако кръвотечението е слабо (кръвта само капе), то е капилярно и няма опасност за живота. Ако раната е нанесена от бодлив предмет (тел, игла), кръвта трябва да се изцеди. Нараненото място трябва незабавно да се промие със струя студена вода със сапун, а при силно замърсяване - дори с прах за пране.

За спиране на кръвотечението е най-добре да се използва 3% разтвор на перхидрол. С него трябва да се намокри стерилен памук или бинт, който да се привърже към раната за 5-10 минути. Ако краищата на раната се разминават, то те трябва да се стегнат с лейкопласт и цялата повърхност да се намаже с разтвор на калиев перманганат - той се продава под формата на кристали, които могат да предизвикат силно изгаряне, затова този разтвор трябва да се съхранява в плътно затворена бутилка. За намазването на раните този разтвор се разрежда с вода до цвят, подобен на червено вино.

После върху раната се поставя стерилна превръзка, която по-късно може да се замени с лейкопласт.

При обилно кръвотечение, което не може да се спре с перхидрол, трябва да се прилепи към раната хемостатична гъба, която се обинтова здраво, и незабавно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.