zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Около 2 г. ще са нужни за разработването на информационната система на НЗОК



13 април 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Около две години ще са нужни за разработването на информационната система на НЗОК, съобщиха от фирмата “Бул”, която беше определена за разработването на системата. Според първоначалните планове на здравното министерство електронната мрежа трябваше да се разработи за 18-20 месеца. Информационната система ще свърже болниците, личните лекари, аптеките и касата.
Проектът не включва изграждането на електронни досиета на пациентите, което означава, че те ще трябва да продължат да посещават зъболекар, например, със здравната си книжка, където се вписват направените манипулации, които се плащат от здравната каса.
Здравната книжка е документ, чиито дубликат се вади изключително трудно. В случай, че пациентът го загуби, той трябва да информира регионалното звено на касата, да пуска обяви във вестници и чак след това да получи дубликат. Ако става въпрос за манипулация, която не търпи отлагане, като вадене на зъб, ще трябва да си плати, въпреки че касата заплаща тази манипулация.
Информационната система на НАП, която също се разработва от “Бул”, няма да заработи в средата на годината, както предвиждаше изпълнителният директор Мария Мургина.
Информацията е на БНР.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.