zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Срокът на годност на лекарствата - приемайте го на сериозно



Срокът на годност на лекарствата - приемайте го на сериозно

здраве.bg

Хващате опаковката с аспирин, защото ви е заболяла глава и изведнъж виждате, че срокът на годност е изтекъл преди доста време. Може ли все пак да го изпиете?

Накои фармацевти биха ви казали, че много от лекарствата са годни за употреба дори и ако срокът им на годност е изтекъл преди 5 години. В САЩ са правили дори изследване в подкрепа на това твърдение.

Но и самите изследователи казват, че качеството на лекарствените продукти, след посочената на опаковката дата, доста варира в зависимост от самото лекарство. Други специалисти са на мнение, че рискът да вземете лекарство с изтекъл срок, не си струва.

Както отбелязват експертите, повечето хора не съхраняват лекарствените средства в оптимални условия, заради което е още по-желателно да се спазва срока на годност.

Най-големият проблем е, че след изтичане на срока на годност, лекарството вече не е толкова ефективно. Освен това то може да взаимодейства по неблагоприятен начин с нов медикамент.

Затова повечето специалисти препоръчват да преглеждате домашната си аптечка поне веднъж годишно и да изхвърляте лекарствата с изтекъл срок. Използвайки медикаментите до обозначения срок на годност е гаранция, че ще извлечете най-добрата полза от тях.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
нормативи    лекарства    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.