zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Действието на лекарствата зависи и от храненето



Действието на лекарствата зависи и от храненето

здраве.bg

Ако се използва взаимодействието между храните и медикаментите, може съществено да се засили действието на лекарството и да се намали понякога до няколко пъти необходимата от него доза. Това показват резултатите от изследване на американски учени от Университета на Чикаго.

Марк Ратейн и Езра Коен са успели да определят взаимодействието между няколко хранителни продукти и различни медикаменти.

Така например те са установили, че ако някои лекарства се приемат при диета, в която преобладават мазнини бионаличността на медикаментите в кръвта може да се увеличи до над 300%. Ако към храната се добави и сок от грейпфрут, концентрацията на лекарствата в кръвната плазма може да нарасне допълнително, като се достигне до 80% по-малка от предварително предписаната доза.

Според американските учени, цитирани от Ройтерс, от подобен подход към изписването на лекарства, има полза не само самият пациент (на когото се налага да приема по-малки количества медикаменти), но и държавният бюджет, който субсидира лечението с най-скъпите медикаменти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.