zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксините срещу грип не са гаранция срещу болесттаВаксините срещу грип не са гаранция срещу болестта

Около 15% от населението на планетата всяка година боледува от грип.

Някои от най-новите изследвания са доста скептични към прилагането им.

здраве.bg

За и против ваксините срещу грип винаги са били гореща тема и причина за спорове между привържениците и противниците на това дали е от полза да се ваксинираме, за да се предпазим от грип.

Всяка година има стандарт: началото на поредната грипна епидемия се очаква през декември, а нейният пик – през януари-февруари. Ваксинирането, направено през есента, не е гаранция, че няма да заболеем - това показват и най-новите данни от Световната здравна организация и през тази година хората най-разпространени и опасни ще бъдат вирусите на грипа от двата типа - А и В.

В много страни ваксинирането срещу грип продължава да се практикува изключително масово. Според официално обявяваните предписания от имунизацията се нуждае най-вече населението от рисковите групи, т.е. децата на възраст от 3 до 6 години, работещите в образователните учреждения, здравните работници и възрастните хора.
Официалната статистика твърди, че ефектът от ваксинирането на хората до 60 годишна възраст възлиза на 70 до 100%.

Разработени са 4 вида ваксини: субединични, сплит-ваксини, инактивирани и живи. В последните две се съдържа самият вирус. В инактивираните той е “убит”.
Живите ваксини от доста време не се прилагат, защото те могат да породят в организма появата на нови мутирали варианти на вирусите, а инактивираните предизвикват много странични реакции.

Затова днес се прилагат само субединичните и сплит-ваксините. В някои от тях се съдържат вирусните белтъчини-маркери, а в други – части от “убития” вирус. Всяка година те се изготвят от щамовете на тези вируси, които се очаква да бъдат най-масови на едно или друго място от планетата през бъдещия сезон.

Разбира се, не е възможно да се предскаже мутацията на вирусите, особено когато измененията във вирусната структура се извършват под влиянието на спецификата на регионите, в които се е разпространил грипът.
Затова и създадените ваксини не могат да ни спасят при наличие на мутирал вирус, което е и единият от сериозните проблеми, свързани...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.