zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обмислят увеличение на здравната вноска



Обмислят увеличение на здравната вноска

Данък „здраве” да се увеличи от 8% на 9% предложиха от лекарския съюз.

16 юли 2013, profit.bg
четете още в profit.bg


Управляващите ще обсъждат дали здравната вноска да се увеличи от 8 на 9% от работната заплата, съобщиха източници на "Труд". "Предложението е на Българския зъболекарски съюз, не зная дали ще бъде подкрепено, тепърва предстоят дебати", коментира здравният министър д-р Таня Андреева.

Потърсен за коментар, председателят на БЗС д-р Борислав Миланов обаче заяви, че с него такива разговори не са водени. "Ако съюзът ни има каквото и да е становище, то се отразява в писмена форма", обясни д-р Миланов.

Той добави, че единственото, което повтаря от много време и има нещо общо с 9-те процента вноска, е, че когато за първи път е подписан рамков договор с НЗОК у нас през 2000 г., парите за дентална помощ са били 9% от бюджета на касата.

"Днес, вместо да се увеличават, те са паднали на 3 на сто. БЗС настоява за реално остойностяване на лечението у нас, както и денталните лекари да не са поставени в ъгъла. "А решението за повишаване на здравната вноска е въпрос на политическа воля", каза още д-р Миланов.

До 2009 г. "данък здраве" бе 6 на сто от минималната работна заплата. Правителството на тройната коалиция го повиши на 8 на сто с идеята със събираните пари от увеличението да оперират допълнителните частни фондове за здравно осигуряване, които да покриват пакет от дейности, неплащани от НЗОК. Това така и не се случи.

Същото искаше да стори и ГЕРБ, но не го направи. А накрая финансовият министър Симеон Дянков национализира натрупаната сума от здравни вноски в размер на 1,4 млрд. лв.

Депутати от ГЕРБ коментираха вчера, че вместо властта да търси начини да накара над 1.2 млн. българи, които са без здравни вноски, да започнат да се осигуряват, тя ще натовари допълнително изрядните платци.

Още миналата година поставеният от ГЕРБ шеф на касата д-р Пламен Цеков заяви, че от неосигурените губим по 500 млн. лв. годишно, но не предприе никакви мерки тези суми да бъдат събрани.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.