zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои добавки ще оцелеят след новата наредба на ЕССКои добавки ще оцелеят след новата наредба на ЕСС

Новата наредба на ЕС за хранителните добавки изцяло пренебрегва билковите екстракти и други популярни продукти като омега-3.

Всички продукти на пазара са длъжни да се съобразят с посочените в нея здравни ползи не по-късно от 14 декември 2012 г.

28 май 2012, здраве.bg

Противоречивата според мнозина нова наредба за доказаните здравни ползи от хранителните добавки на територията на Европейския съюз бе публикувана на 25 май 2012 г. Според т.нар. Статия 13 всички продавани на територията на страните-членки на Европейския съюз добавки трябва да са съобразени с одобрените в нея текстове – т.нар. здравни ползи не по-късно от 14 декември тази година.

Наредбата съдържа 222 текста – твърдения за здравни ползи от различни вещества – основно витамини и минерали, които според Европейската агенция по сигурност на храните (EFSA) имат, в съответното количество, доказани ползи за здравето на хората.

Много експерти и производители изразиха своите опасения дълго преди наредбата да стане официален факт. Най-много са критиките за това, че тя е непълна, а в същото време по неясни и недоказани от научна гледна точка критерии от списъка със здравни ползи са изключени някои от най-популярните в хранителните добавки вещества като омега-3, про- и пребиотиците, соевите продукти, както и всички растителни екстракти.

Така на практика през половината година преходен период, който EFSA дава на производителите да променят своите продукти, или съответно да ги изтеглят от пазара, според критиците на наредбата, ще се стигне до абсурдната ситуация, в която популярни добавки като например съдържащите ехинацея, гинко билоба, омега-3 и др. на практика ще отсъстват от пазара. Единственият начин те да останат в продажба е ако техните етикети и листовки бъдат променени и от тях бъдат премахнати всякакви твърдения за ползи за здравето.

При изготвянето на Статия 13 в този й вид са били разгледани почти 2000 твърдения за здравни ползи. От тях само 222 са утвърдени и включени в официалния документ, който има тежестта на закон. Според самата EFSA „...има още редица твърдения за здравни ползи, които се нуждаят от допълнителен преглед за наличието на достатъчно сериозни доказателства, или са били прегледани, но не са включени поради конфликт с други нормативни...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.