zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресията се превръща в рака на 21 век



Депресията се превръща в рака на 21 век

Специалистите знаят все повече за болестта, но почти не напредват в методите за лечението й.

здраве.bg

Учени и лекари, участващи в ХVI-ия конгрес по клинична психология и психотерапия в Берлин, признават, че тези отрасли на медицината са в застой. Психологът Петер Фидлер от Университета на Хайделберг в своя доклад сравнява съвременния комплекс на медицински мерки за борба с депресията с “парченце швейцарско сирене с огромни дупки”.

Точно обяснение на причините за възникването на депресията и реалните начини за нейното лечение няма. Психотерапията не е изработила конкретни методи на борба с това заболяване въпреки че използва резултатите на такива науки като невробиологията, социологията, биологията и общата медицина.

Този проблем, по мнението на повечето специалисти, е наистина огромен. Депресията отдавна е призната от лекарите като болест на века - тя поразява над 10% от населението на планетата. Ежегодно при около 800 хиляди души в света (около 15% от болните от депресия ) болестта има летален изход.

През последните две десетилетия депресията се утвърждава не само като медицински, но и като социално-икономически проблем. Експертите прогнозират, че към 2020 г. тя ще се нареди на второ място сред най-широко разпространените сред хората болести. За страдащите от депресия са характерни намаляване на производителността на труда, повишаване на временната нетрудоспособност, общото понижаване в качеството на живот.

Някои учени вече наричат 21-ия век - “век на депресията”, а психиатрите все по-настойчиво искат на държавно ниво да се отделят далеч по-големи от сегашните суми за изследване на заболяването, като предупреждават: “депресията ще бъде рака на 21 век!”.

От депресия не може да ни избавят нито жизненото благополучие, нито високите доходи, нито стабилната икономика - депресията е разпространена както сред по-бедното население, така и сред най-богатите, както в развиващите се, така и в развитите западни страни.

В последните години т.нар. скрита форма на депресия обхваща от 11 до 14% от населението. Например в САЩ през 2001 г. бе публикуван списък...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.