zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресията се превръща в рака на 21 век



Депресията се превръща в рака на 21 век

Специалистите знаят все повече за болестта, но почти не напредват в методите за лечението й.

здраве.bg

... на най-значителните достижения на миналия век. И на първо място стоят не резултатите от космическите или ядрени изследвания, не някое техническо изобретение, а... антидепресантът “Прозак”.

Повече от половината създавани в света лекарства са психотропни препарати, т.е. антидепресанти. Това означава, че проблемът става все по-актуален и не ни се удава да го разрешим без намесата на специалист, иначе нямаше да има необходимост от толкова нови препарати. Неприятен факт е, че почти всички антидепресанти имат някакво странично действие, понякога най-неочаквано. За учените изключително трудна за преодоляване последица от употребата на такива препарати е намаляването или пълната загуба на чувствителност.

Съществуват и по-сериозни последствия. Според американски психолози употребата на някои антидепресанти повишава склонността към самоубийство особено при подрастващите.

Нима науката не е способна да реши този проблем? Може би начините за разрешаване на проблема не се търсят в правилната посока. Всички знаем, че депресията се отнася към т.нар. болести на духа, т.е. най-малко логично изглежда първа стъпка в лечението да бъдат медикаментите.

Учени от Университета на Калифорния наскоро публикуваха свое изследване, което по научен път доказва значението на религията (или по-скоро вярата) за духовното здраве – според тяхната статистика хората, които биха могли да бъдат определени като религиозни, живеят по-дълго с около осем години.

Науката не се затруднява особено да обясни този феномен. Според изследователите религиозните хора са по-малко склонни да поставят под съмнение някои установени от времето чисто всекидневни постулати, по-активно се занимават с физически упражнения, отказват пушенето по-лесно, умерено употребяват алкохол. Те имат съвсем различно ниво на лична самодисциплина и възприятие за света.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.