zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на разбитото сърце



Синдромът на разбитото сърце

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”.

здраве.bg

... или на електрокардиограмите, които не се изучават в медицинското училище: душевното сърце, засегнато от гнева, депресията и стреса, емоционалното сърце, способно да се съкруши от загубата и мъката, интелигентното сърце, със своя собствена нервна система, духовното сърце, което копнее за възвишени неща, универсалното сърце, което общува с другите”, пише тя.

Какво всъщност е сърцето

Древните гърци и китайци са вярвали, че духът живее в сърцето. За египтяните сърцето е вътрешна книга, “складираща” целият човешки живот – емоции, мисли и спомени. През миналия век учените лишиха сърцето от поетичния му ореол – то се превърна в механична помпа, изискваща специални мерки, за да бъде “ремонтирана”.

Както тези преди нея, Гуарнери е научила в медицинското училище да блокира емоциите си и да лекува сърцето, като че ли е счупена машина. Няколко от пациентите й, чиито истории са разказани в книгата, са всъщност хората, които са й “отворили очите” за смисъла на това, да погледне по-надълбоко. В лицето на сърдечното заболяване тя видяла тяхната уязвимост: “Те не дойдоха в кабинета ми по тяхно желание, а бяха вкарани там, мъртво бледи и ужасени, ясно видели смъртта в очите”.

Тя видяла ефекта от претоварването с работа, лошото хранене, самотата – изопнати лица, стиснати юмруци, отчаяние и гняв. Това било началото на нейното пътуване към медицината на душата и тялото, науката която изследва психиката като съществен елемент за доброто здравословно състояние.

“Зад всяко човешко същество има живот, семейство, история, среда”, казва Гуарнери. “Ние не сме просто микроби в чиния – не всичко може да се оправи с лекарства. Не става въпрос за това, че тези неща не са важни. Но в здравеопазването сме загубили концепцията, че всъщност работим с човешки същества.”

Тя също така научила, че пациентите са опитвали нетрадиционни методи - например акупунктура, за да намалят стреса. Те са задавали въпроси, на които тя не е могла да даде отговор: Как да спя без таблетки за сън?...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.