zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на разбитото сърце



Синдромът на разбитото сърце

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”.

здраве.bg

... сън? Как да управлявам стреса без седативни средства? Как да сваля кръвното, без да стана импотентен?

След време Гуарнери отворила свой медицински център, в който предлага както т.нар. алтернативни терапии, така и най-съвременни форми на традиционната кардиология.
“Аз не съм доктор по алтернативна медицина”, казва тя. “Просто разглеждам човека като цялостно същество – душа, дух и тяло – и използвам най доброто от света на западната и алтернативната медицина”.

Пациентите определят посоката

“Пациентите са тези, които дърпат медицинското общество към духовността и алтернативната медицина,” казва Гуарнери. “Хората са разочаровани от конвенционалните методи на лечение. Те се насочват към форми на лечение, които отговарят повече на това, в което вярват. А те вярват, че стресът и средата се отразяват на здравето им.”

Професорът по психиатрия Майкъл Ървин казва:”Има нарастващ интерес към това как тялото и специално имунната система, комуникира с мозъка.” Той изследва връзката между емоциите и имунитета и е установил, че при много заболявания, включително и на сърцето, възпалителният процес има централна роля.

“Хората, които са депресирани и които имат сърдечни проблеми, са с по-голяма вероятност да имат високи нива на цитокини - молекули, свързани с имунитета и възпаленията”, обяснява той. “Има важни доказателства от изследвания върху животни, че повишените нива на цитокини, поставят хората в риск от депресия, което се превръща в омагьосан кръг, водещ до още по-сериозни сърдечни заболявания”.

“Чрез функционалния ЯМР учените могат много прецизно да изследват как хората отговарят на промяната и по-специално как тяхната мозъчна дейност се променя, когато са спокойни или когато имат високи нива цитокини”, обяснява Ървин.

Малкият мозък

Ето я реалността в живота - когато летим по магистралата и някой ни сече пътя, първата реакция е да натиснем силно клаксона и да изругаем с няколко подбрани наши любими думички. “Всички сме виждали обезумял...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.