zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на разбитото сърце



Синдромът на разбитото сърце

За науката вече няма съмнение, че душата и тялото си “говорят”.

здраве.bg

... мъж на пътя – абсолютно инстинктивна реакция”, казва Гуарниери.

“Когато реагираме инстинктивно, това е действие на амигдалата - онзи център в мозъка, който складира старите спомени”, обяснява тя. “Когато някой ви натисне бутона, реагирате незабавно – всъщност реагирате на нещо, което се е случвало преди. Когато става въпрос за толкова бърза реакция, няма време за никакъв сложен процес.”

В книгата си Гуарнери говори за “мозъка на сърцето” – способността на сърцето да общува с останалата част от тялото.
“То е жлеза, която произвежда хормони и химикали, като допамин и адреналин, които са свързани с емоциите”, обяснява тя. “Докато ние вярваме, че мозъкът е този, който взема решенията и определя правилата, тристаграмовото сърце се оказва по-силно, отколкото някога сме си представяли – функциониращо като сензорен орган, като жлеза, произвеждаща хормони и като център за подаване на информация”.

В изследване, направено напоследък от неправителствен институт, върху възможностите за “преобучение” на комуникацията сърце-мозък, за да се постигне по-стабилен сърдечен ритъм, е установено, че негативните емоции като гняв и разочарование провокират промени в сърдечния ритъм, създавайки хаотична диаграма, негативно засягаща цялото тяло. В същото време позитивните емоции като отзивчивост и любов могат да произведат стабилен сърдечен ритъм, който “обучава” другите органи да функционират оптимално.

В този институт са разработили техника, която наричат “замръзнал кадър” - когато сте в стресираща ситуация, трябва да спрете момента “като че ли стопирате на кадър от филм”, обяснява Гуарнери. “После, съзнателно, трябва да смените емоцията с позитивна, за да дадете заден ход на ефекта от гнева или стреса. Хората, които се научат да правят това, могат да променят сърдечния си ритъм и така да съкратят негативния ефект върху сърцето, което пък от своя страна предотвратява вероятността да получат инфаркт”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.