zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да комбинираме храните успешно и полезноКак да комбинираме храните успешно и полезно

Разнообразието от храни във всяко хранене, а не разделното им приемане, е определящо за полезната за здравето диета.

Трябва ли наистина да се храним разделно или някой се опитва да ни убеди кое е модерно, а не кое е от полза.

27 май 2013, здраве.bg

... функции на червата, които зависят предимно от консумацията на растителни храни.

Обратното - всички вегани, които не признават „храните от животните” (мляко и млечни продукти, яйца, месо, риба) трябва да обяснят защо тогава човешкото тяло се нуждае от вещества като витамин В12, цинк, желязо и калций, които се намират най-вече в богатите на протеини животински продукти. Да, можем да си набавим препоръчителната дневна доза калций и като ядем броколи, но това означава да изяждаме по 2,6 кг всеки ден, за да приемаме нужните на организма 1200 мг от минерала. Витамин В12 се набавя дори още по-трудно от растителна диета, тъй като той се съдържа почти изключително в животинските продукти, а липсата му може да доведе до анемия и се свързва със сърдечните заболявания и менталния упадък на по-късна възраст.

И така: ако хората са се развили по начин така че да ядат протеини, въглехидрати и мазнини, то отделянето на тези макронутриенти всяко в дадено ястие не изглежда логично.

Храносмилането е базов процес в тялото

Стомашночревният ни тракт винаги е активен и способен да храносмила всяка храна, която попадне в него. Това означава, че тялото секретира ензими за смилането на храните в зависимост от комбинацията макронутриенти, от които се състоят тези храни, не обратното.

Също така няма доказателства, че едновременната консумация на трите основни макронутриента в едно хранене води до повишена „киселинност”. Тялото на човека е така организирано че да контролира своето рН (или киселинно-основния баланс) в тесен диапазон. Факторите, които могат да повлияят на рН на тялото и да разстроят баланса на киселини и основи, са например бърчените заболявания, както и липсата на есенциални електролити...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.