zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да комбинираме храните успешно и полезно



Как да комбинираме храните успешно и полезно

Разнообразието от храни във всяко хранене, а не разделното им приемане, е определящо за полезната за здравето диета.

Трябва ли наистина да се храним разделно или някой се опитва да ни убеди кое е модерно, а не кое е от полза.

27 май 2013, здраве.bg

Напоследък т. нар. „теория за съчетаването на храните” става все по-популярна. Според нея протеините и въглехидратите не трябва да се консумират заедно, а плодовете трябва да се ядат отделно. И това е не само полезно за здравето ни, но и ще ни помогне да отслабнем.

Тази теория за съчетаването на храните обаче не е нещо ново и, ако наистина работеше, през последните 30 години хората щяха да са успели да свалят много килограми като просто ядат въглехидратите на едно хранене, а протеините – на друго, днес всички щяхме да се храним разделно и никой нямаше да страда от затлъстяване.

Една от причините, поради които е на практика невъзможно ефективното прилагане на теорията за съчетаването на храните, е, че повечето храни представляват комбинация от т.нар. макронутриенти - протеини, въглехидрати и мазнини. Изключенията от това правило са захарта, която е чист въглехидрат, маслата и маста, които са чисти мазнини, и яйчните белтъци, които са 100% протеини и вода. Всяка друга храна е смес от протеини, въглехидрати и мазнини.

Човекът е еволюирал като всеядно същество. Физиологично сме се развили така, че да ядем смес от растителни и животински храни и храносмилателната ни система се е адаптирала към всичко - от протеини до неразтворими диетични фибри. Ако бяхме растителноядни, нямаше да сме в състояние да храносмиламе месо и други протеинови храни от животински произход. Обратното - ако бяхме месоядни, щяхме да се затрудняваме с храносмилането на растителни продукти.

Привържениците на високопротеиновите диети твърдят, че човешкият храносмилателен тракт е по-сходен с храносмилателния тракт на лъва, отколкото с този на агнето. Но, например дебелото черво на човека съдържа милиони полезни микроорганизми, които храносмилат богатите на фибри въглехидрати и произвеждат късоверижни мастни киселини, витамините К и В – все ключови...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.